Val och vägledning

Att välja till gymnasieskolan upplevs ofta som ett stort steg i livet. För att underlätta valet är det bra om du sätter dig in i hur gymnasieskolan är uppbyggd och vad det innebär att studera på gymnasienivå. Ta dig tid att fundera på vad du vill och prata gärna med någon vuxen, dina vänner och din studie- och yrkesvägledare. Tänk också på att valet är ditt. Det är din framtid det gäller.

Du är behörig att söka till gymnasieskolan om du är under 20 år och inte har genomgått tidigare gymnasieutbildning samt har lägst betyget E i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik. Om du söker yrkesprogram ska du också ha minst fem andra betyg med lägst E. Om du ska gå ett högskoleförberedande program behöver du ha nio andra betyg med lägst E. Vilka nio ämnen som krävs är olika för de högskoleförberedande programmen.

Vägledning i ditt gymnasieval 

Om du behöver vägledning i ditt gymnasieval är du välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledaren på din grundskola. Tillsammans med en studie- och yrkesvägledaren kan du: 

 

  • Diskutera din studiesituation.
  • Utforska dina valmöjligheter gällande utbildning och framtida arbete.
  • Få information om hur gymnasieskolan är uppbyggd och vad det innebär att studera på gymnasienivå. 

Du ansöker via Gymnasieantagningen Halland

Mellan den 15 april och 15 maj pågår gymnasievalets omvalsperiod. Då kan du ändra ditt tidigare gymnasieval eller göra ditt gymnasieval du inte gjorde något val under valperioden. Under omvalsperioden kan du ändra ditt val helt eller delvis. Du kan exempelvis lägga till fler alternativ, ta bort något eller några alternativ eller ändra rangordningen. Du kan också göra helt nytt val och då ta bort alla de alternativ du hade i ditt gymnasieval och lägga in nya alternativ i stället. 

 

Gymnasieantagningen Hallands webbplats hittar du all information som du behöver inför ditt gymnasieval. Du som planerar att flytta till annan kommun före gymnasiestarten ska meddela detta till Gymnasieantagning Halland.

 

För nationell idrottsutbildning i fotboll (NIU) sker ansökan redan 1 december. Om du är intresserad av att ansöka till andra idrottsutbildningar eller specialiseringar är det viktigt att du läser mer om hur ansökan går till.

Gymnasievalet - Steg för steg

Från ansökan till antagning och skolstart! 

 

  • Ansökan: 7 januari-15 februari
  • Preliminärt antagningsbesked: 15 april
  • Omvalsperiod: 15 april-15 maj
  • Antagningsbesked: 1 juli
  • Svara på antagningsbesked: 1 juli-22 juli
  • Reservantagning: 1-13 augusti
  • Reservantagning på skolan: Från och med 14 augusti

Studie- och yrkesvägledare
Skogstorpsskolan

Camilla Närvall
camilla.narvall@falkenberg.se
0346-88 65 45

Studie- och yrkesvägledare Apelskolan

Kim Falkenström
kim.falkenstrom@falkenberg.se
0346-88 64 64

Studie- och yrkesvägledare 
Tångaskolan

Veronica Lindhe
veronica.lindhe@falkenberg.se
0346-88 66 53

Studie- och yrkesvägledare 
Söderskolan, Lotsen och Ankaret

Jessica Ivarsson

jessica.ivarsson@falkenberg.se

0346-88 68 93

Studie- och yrkesvägledare
Tullbroskolan, Falkenbergs Montessoriskola och grundsärskolan

Annika Lagnéus 
annika.lagneus@falkenberg.se
0346-88 51 53