Synlig rubrik

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På restaurang- och livsmedelsprogrammet ges du kunskaper inom restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar. Du får lära dig mycket om matlagning, bageri och konditori samt servering. Utbildningen ger dig även kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Därför lär du dig att samverka med andra, oavsett till exempel kön, kulturell bakgrund, ålder, position eller kompetens. Du får också utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk.

 

Branschen kännetecknas av många olika typer av företag. Oavsett om man är anställd eller driver eget företag krävs initiativförmåga, idérikedom och egen drivkraft. Därför ska utbildningen ge dig kunskaper om entreprenörskap och företagande. Du får också lära dig exempelvis planering, organisation, ekonomi och skyltning.

 

På skolan finns en brödbutik där elever säljer det som producerats. Restaurang Stadsterrassen i kommunhuset drivs av lärare och elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Restaurangen är "Slow food"- och KRAV-certifierad!

 

Under utbildningen kommer du att ha 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL. Under APL praktiserar du på en arbetsplats och ges möjlighet att uppleva arbetslivet på riktigt. APL är uppdelad i flera perioder så att du får möjlighet att prova på olika arbetsplatser. 

 

Om du är intresserad av att läsa vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet ges du möjlighet att läsa in de kurser som krävs för att få behörighet under dina studier på restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

Inriktningar inom utbildningen

Inom restaurang- och livsmedelsprogrammet finns två inriktningar. Inom respektive inriktning ges du möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Under år 1 får du möjlighet att prova båda inriktningarna innan du väljer inriktning inför år 2. 



Inriktning: Bageri och konditori

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. 

 

Yrkesutgångar: Inriktningen bageri och konditori kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Gemensamma kurser inom programmet:

Kurs och poäng
Engelska 5, 100
Historia 1a1, 50
Idrott och hälsa 1, 100
Matematik 1a, 100
Naturkunskap 1a1, 100
Religionskunskap 1, 50
Samhällskunskap 1a1, 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, 100
Hygien, 100
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100
Service och bemötande 1, 100
Gymnasiearbete, 100

 

Gemensamma kurser inom inriktningen: 

Kurs och poäng
Bageri 1-4, 500
Konditori 1-4, 500
Choklad och konfektyr, 100
Service och bemötande 2, 100

Valbara kurser inom individuellt val: 

Kurs och poäng
Individuellt val, 200
  • Kurser från skolans gemensamma utbud        200
  • Kurser på programmet:
    • Konditori specialisering - (Restaurangkonditori) (100)
    • Drycker (100)

Inriktning: Kök och servering

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

 

Yrkesutgångar: Du som gått kök och servering kan arbeta som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Gemensamma kurser inom programmet:

Kurs och poäng
Engelska 5, 100
Historia 1a1, 50
Idrott och hälsa 1, 100
Matematik 1a, 100
Naturkunskap 1a1, 50
Religionskunskap 1, 50
Samhällskunskap 1a1, 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, 100
Hygien, 100
Livsmedels- och näringskunskap 1, 100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100
Service och bemötande 1, 100
Gymnasiearbete, 100

 

Gemensamma kurser inom inriktningen: 

Kurs och poäng
Mat och dryck i kombination, 100
Servering 1-2, 300
Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100
Matlagning 1-4, 700

Valbara kurser inom individuellt val: 

Kurs och poäng
Individuellt val, 200
  • Kurser från programmet: 
    • Matlagning - specialisering (Gastronomi) (100)
    • Drycker (100)

SYV

Veronica Lindhe
veronica.lindhe@falkenberg.se
0346-88 66 53

Rektor

Rose-Marie Svärd Aarnes
rose-marie.svard-aarnes@falkenberg.se
070-543 18 34

Kontaktcenter

kontaktcenter@falkenberg.se
0346-88 60 00