Synlig rubrik

Nationell idrottsutbildning och idrottsspecialisering

På Falkenbergs gymnasieskola finns både nationell idrottsutbildning i fotboll och volleyboll samt möjligheten att välja idrottspecialisering och idrottskurser inom det individuella valet. Det ger dig möjlighet att träna under skoltid och satsa på en framtida idrottskarriär.  

Skolans idrottsutbildningar håller mycket hög kvalitet och flera av våra tidigare elever tävlar numera på elitnivå med goda resultat.

 

Ansökan till de idrottsutbildningarna skolan erbjuder görs vid olika datum beroende på vilka utbildning det gäller. Läs noga vad som gäller för den utbildning du vill gå så att du kommer ihåg att ansöka i tid.

Nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll och volleyboll

För dig som vill satsa på en idrottskarriär erbjuder Falkenbergs gymnasieskola nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll och volleyboll. De nationella idrottsutbildningarna är godkända av Skolverket och respektive specialidrottsförbund. 

 

NIU Fotboll och NIU Volleyboll kan kombineras med utbildning barn- och fritidsprogrammet, estetiska programmet inriktning musik, ekonomiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet.  

 

Nationell idrottsutbildning: Fotboll

Falkenbergs gymnasieskola har en nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll. Det riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom fotbollen. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott, fotboll.

 

Träningen består av tre pass per vecka. Den är schemalagd på förmiddagar. Anders Jensen är ansvarig instruktör. Anders har arbetat med fotbollsgymnasiet sedan 2005. Han är utbildad idrottslärare och som fotbollstränare "UEFA Elite Youth A". Anders är verksam i Falkenbergs FF som tipselittränare med ansvar för U19.

 

Mål med utbildningen

  • Utveckla dig individuellt som fotbollsspelare
  • Utveckla din medvetenhet om vad som krävs för att bli elitspelare genom fler tränings- och utbildningstillfällen
  • Utveckla din förmåga att planera, genomföra och utvärdera din tränings- och tävlingsverksamhet


Hur ansöker jag?

Ansökan till NIU Fotboll görs via Svenska fotbollförbundets webbplats. Sista ansökningsdagen är den 1 december. 

 

Hur fungerar uttagningen?

När du ansökt kommer du kallas till två uttagningsdagar, som innehåller träning, intervju och några fysiska tester. Besked om vilka som tilldelats NIU-platser skickar vi ut i mitten på januari. 

 

Om du inte blir antagen rekommenderar vi att du söker Falkenbergs gymnasieskolas lokala idrottsutbildning i fotboll. 

Nationell idrottsutbildning: Volleyboll

Falkenbergs gymnasieskola har en nationell idrottsutbildning (NIU) i volleyboll. Det riktar sig till dig som satsar på en elitkarriär inom volleyboll. Du läser på ett vanligt program, men lägger 400 poäng på specialidrott, volleyboll.

 

Träningen består av fem pass per vecka. Ansvarig tränare är Martin Karlsson. Med 13 års erfarenhet från riksidrottsgymnasiet, landslag och juniorlandslag är Martin Karlsson en av Sveriges mest kvalificerade tränare.

 

Kursupplägg

  • Praktisk volleyboll, teknik
  • Fysisk träning, praktik
  • Idrottspsykologi
  • Tränar- och domarutbildning
  • Träningslära
  • Ledarskap
  • Volleybollhistorik

 

Hur ansöker jag?
Om du bor i Falkenbergs kommun ansöker du till NIU Volleyboll genom att välja volleyboll som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats


Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 1 februari.

 

Om du bor i en annan kommun söker du till NIU Volleyboll genom att ange att du vill gå NIU Volleyboll under övriga upplysningar i din gymnasieansökan. Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 1 februari. Om du har frågor eller vill ha hjälp kan du kontakta din  studie- och yrkesvägledare.

 

Sista ansökningsdagen är den 1 december. 

Inriktning mot idrott

Många elever vill ha mer idrott än vad som ingår i programmet. Därför erbjuder Falkenbergs gymnasieskolan idrottsspecialisering och idrottskurser inom det individuella valet. På skolan finns specialiseringarna fotboll, innebandy och övrig idrott. Idrottsinriktning kan kombineras med vissa av skolans utbildningar och kan variera beroende av vilken idrott du är intresserad av.

Lokal idrottsutbildning (LIU) i fotboll

För dig som inte blir antagen till NIU Fotboll eller som inte vill satsa fullt ut på fotbollen är vår lokala idrottsutbildning, LIU, ett bra alternativ. Du läser på ett nationellt program hos oss, men här viker du endast ditt individuella val, 200 poäng, till fotbollen. Du kommer att träna 2 pass i veckan i ettan och tvåan. Mikael Olsson är ansvarig instruktör. 

 

LIU Fotboll kan kombineras med utbildning på bygg- och anläggningsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet, el- och energiprogrammet, ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

 

Hur ansöker jag?
Om du bor i Falkenbergs kommun ansöker du till fotboll (LIU) genom att ange fotboll som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats

 

Om du bor i en annan kommun ansöker du genom att ange att du vill gå fotboll under övriga upplysningar i din gymnasieansökan. Om du har frågor eller vill ha hjälp kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare.

Innebandy

Vill du satsa på din innebandyträning och utvecklas mer som spelare under sakkunnig ledning? Falkenbergs gymnasieskola erbjuder idrottsspecialisering inom innebandy!

 

Du som ansöker vill satsa på innebandyn och är aktiv innebandyspelare sedan några år tillbaka. Du vill utveckla ditt innebandyspel både teoretiskt och praktiskt. Inom utbildningen tränar du innebandy på skoltid två gånger varje vecka under år 1 och 2. Ansvarig tränare är Per-Inge Johansson.

 

Idrottsspecialisering innebandy kan kombineras med utbildning på skolans nationella program med undantag för humanistiska programmet och fordons- och transportprogrammet. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

 

Mål med utbildningen
Målen är att du ska utvecklas individuellt som innebandyspelare genom fler tränings- och utbildningstillfällen. Som spelare gynnar det din medvetenhet och utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera träning och tävlingsverksamhet. Du får även kunskaper inom ledarskap i innebandy.

 

Hur ansöker jag?
Om du bor i Falkenbergs kommun ansöker du till idrottsspecialisering innebandy genom att ange innebandy som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplatsDu ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 1 februari.

 

Om du bor i en annan kommun ansöker du genom att ange att du vill gå innebandy under övriga upplysningar i din gymnasieansökan. Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 1 februari. Om du har frågor eller vill ha hjälp kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare.

Övriga idrotter

Vill du satsa på en annan idrott har vi sedan många år tillbaka ett särskilt alternativ för dig. Du går en idrottsspecialisering inom just din idrott och avsätter ditt individuella val till din idrott. Din vanliga tränare ansvarar för träningen och en idrottslärare på skolan är din handledare. Förutom träning inom din idrott får du också lära dig om träningslära, träningsplanering, idrottspsykologi och vald idrotts organisation och historia.

 

Idrottsspecialisering kan kombineras med utbildning på skolans nationella program med undantag för estetiska programmet, humanistiska programmet och fordons- och transportprogrammet. Går du ett yrkesprogram kan vi inte garantera att du kan ha idrottsspecialisering år 2.

 

Hur ansöker jag?
Du ansöker till idrottsspecialisering genom att ange idrottsspecialisering som individuellt val i din gymnasieansökan. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Hallands webbplats

 

Du ska också göra en särskild ansökan direkt till skolan. Ansökan direkt till skolan görs senast den 1 februari.

Rektor

Dan Emilsson
dan.emilsson@falkenberg.se
073-866 17 70

Kontaktcenter

kontaktcenter@falkenberg.se
0346-88 60 00